top of page

Hedy d'Ancona

Hedy spreekt op dinsdag 17 oktober van 13.00 uur tot 14.00 uur.  

 

Op het Festival of Older People zullen het Humanistisch Verbond, Stichting Humanitas Rotterdam, de Universiteit voor Humanistiek en Vereniging Humanitas gezamenlijk een prijs uitreiken: Gouden Pact. 

 

Deze humanistiche prijs gaat naar een vernieuwend initiatief dat het ideaal van de inclusieve samenleving op kleinschalige wijze realiseert; naar een project waarbinnen iedereen – jong en oud, kwetsbaar en minder kwetsbaar – als méns de ruimte krijgt en gelijkwaardig kan meedoen. Zo’n plek verdient de erkenning en zichtbaarheid die deze prijs met zich meebrengt.

 

De prijs wordt uitgereikt door Hedy d’Ancona, die over deze thematiek eerder dit jaar de Socrates Lezing heeft gehouden.

Hedy d’Ancona is een Nederlandse politica en feministe. Zij werkte o.a. bij de VARA en was universitair onderzoeker, ook leidde zij vanaf 1975 een bureau op het gebied van beleidsonderzoek.

Verder is zij welbekend als een mede oprichter van het feministisch maandblad Opzij, waar zij van 1972 tot 1981 als hoofdredactrice optrad. Samen met Joke Kool-Smit richtte ze de actiegroep Man-Vrouw-Maatschappij op. In 1992 ontving zij de Harriët Freezerring prijs, een

emancipatieprijs die uitgereikt werd door het maandblad Opzij. In 1994 werd Hedy d’Ancona onderscheiden ald Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2001 werd zij tevens benoemd tot Ridder in het Franse Legioen van Eer. In 2002 ontving zij de Aletta Jacobsprijs, een emancipatieprijs die sinds 1992 wordt uitgereikt door Rijksuniversiteit Groningen.

 

Publicaties

 Het onbehagen van de vrouw (samen met Joke Kool-Smit), in: De Gids

 De rol van de vrouw in Nederland (1974)

 Vrouwen en onderwijs: over de participatie van vrouwen aan het tertiair en hoger onderwijs

 Weerstanden van vrouwen tegen vrouwenemancipatie

 Vrouwen en cijfers: een overzicht van de deelname van vrouwen aan allerlei maatschappelijke sectoren

 Huisvrouw-Thuisvrouw?

 Het persoonlijke is politiek (autobiografie, 2003)


Socrates lezing

Wikipedia Hedy d'Ancona

bottom of page