top of page

Anne van Delft

Anne van Delft treedt op dinsdag 17 september om 18 uur op in zaal 2.

Het vinden van je derde naam

Vertelvoorstelling met een levendige uitwisseling van verhalen over levensfase
 

Het avontuur

 

Anne van Delft treedt op met mooie eeuwenoude verhalen maar ze heeft ook veel voorstellingen gemaakt waarin allerlei mensen, oud en jong, hun verhalen van nu vertellen. Dit verhaal gaat over haar eigen ouder worden.

 

Anne: Ik heb mijn hele leven graag geluisterd naar verhalen. Vooral naar ouderen, hoe zij weifelend-beleefd of lekker ongegeneerd durfden zeggen waar het ze om ging. Hoe zij het verhaal dat ze over zichzelf en de wereld vertelden durfden te vernieuwen. Maar nu ervaar ik dat ik zelf ouder word. En hoe doe ik dat­?

 

Er is een Indiaans verhaal dat zegt: je eerste naam krijg je van je ouders, je tweede naam verdien je door wat je doet en aan de wereld laat zien, maar je derde naam, die kies je zelf. Maar hoe doe je dat, je derde naam kiezen?

Ik maak daar een voorstelling over. Je merkt verandering aan de buitenkant, maar die aan de binnenkant, die vind ik het spannendst. Een soort innerlijke metamorfose die je zelf in gang moet zetten. En die vrijheid en inzicht brengt, plezier, schoonheid en magie. De jonge held gaart de wereld in om nieuwe dingen te ontdekken, maar de oudere held zoals ik dat zie bekijkt de wereld om hem heen zoals die is, opnieuw, met andere ogen. Doet wat hij echt wil doen, wat er echt toe doet. Daar heb je zoals ik nu ervaar ook veel moed voor nodig. Het avontuur blijft.

 

Dit project groeit met steeds een andere vorm van presentatie.

 

Vorig jaar werd ik uitgenodigd een verhalenbijeenkomst te houden als onderdeel van het festival De Kunst van het ouder worden in het Groninger Forum. Vier Groningers vertelden hun verhaal. Het beeld van Je derde naam werd steeds rijker. In vertelrondes vertelde het publiek onderling. Er was een prachtige aandacht van begin tot eind. Dit jaar trad ik daar weer op, en nu vertelde ik mijn eigen verhaal. 

 

Op dinsdag 17 oktober kun je lekker luisteren, en dan is er als je wilt tijd om verhalen te delen.

Anne werkt ook mee aan de werkwinkel van Stichting Levensverhalen, waar ze les geeft in het begeleiden van vertelgroepen met ouderen.

bottom of page