top of page

Festival of Older People

  • Data: 12, 19 en 26 september, 3, 10 en 17 oktober

  • Tijd: 18:30 - 21:00 uur

  • Locatie:  Amsterdam

  • Kosten: Professionals 300 euro* voor de hele collegereeks. Particulieren naar draagkracht (minimaal 100 euro*).

* excl. BTW

Collegereeks “Ouderen bestaan niet”

Zes colleges over de vergrijzing en het onderzoeken van arrangementen hoe het anders kan.

Het Kenniscentrum Veroudering organiseert:

De collegereeks

In  2018 geeft het kenniscentrum zes colleges over vergrijzing en gaan we arrangementen onderzoeken hoe het anders kan. Er is weinig over geschreven in de menswetenschappen en filosofie. Als het gaat over de moderne ouderdom is er een hiaat aan kennis van sociale processen, en kennis van ontwikkelingspsychologie.
 

In deze colleges komen voor het eerst  10 jaar internationaal onderzoek naar ouder worden en sociale interventies op exclusie van ouderen, samen. We bieden verschillende perspectieven en methoden om ouder worden in onze maatschappij te bestuderen.  We gaan samen op zoek gaan naar nieuwe en moderne beelden van het ouder worden. We behandelen manieren van kijken vanuit de antropologie, zoals reïficatie en betrekkingsniveau.

Per thema starten we met een inleiding en gebruiken de rest van het college om het thema samen te onderzoeken.
De thema’s zijn:

1.    Ouder worden als cultureel bedacht verhaal 1

2.    Ouder worden als cultureel bedacht verhaal 2

3.    Zorg en ouder worden

4.    Wonen en ouder worden

5.    Werken en ouder worden

6.    Hoe nu verder?

 

Docenten

Antropoloog en filosoof dr. Martijn van Oorschot en socioloog drs. Sabya van Elswijk  zullen de colleges geven en begeleiden.

Aantal deelnemers

15 deelnemers


Informatie

Voor meer informatie kunt een mail sturen naar martijn@thefaketory.org of bellen met 06-19957686 (Stichting The Faketory).

Reacties van de deelnemers aan de eerste collegereeks

"Ik kan niet meer hetzelfde kijken naar mijn omgeving. Ineens zie ik overal nieuwe verbindingen, verklaringen, en vragen verschijnen. Mijn collega's merken ook dat ik andere vragen stel en met nieuwe oplossingen kom."

"Deze reeks is een kado. Mijn hersenen zijn weer hard aan het werk om alle nieuwe inzichten en manieren van kijken te begrijpen en toe te passen."

"Ik reis elke week een flink eind om bij de colleges te kunnen zijn, en elke week keer ik huiswaarts gevuld met nieuwe inzichten en andere beelden bij wat ik dagelijks meemaak."

"Ouderen bestaan echt niet. Ik snap na deze colleges wat Martijn en Sabya hier mee bedoelen: we maken een categorie en daarmee gaan we aan de haal, zo erg dat mensen zelf gaan geloven in de beelden die over hen bestaan en zich ernaar gaan gedragen."

Inschrijven Collegereeks 2018

Je schrijft je in voor de collegereeks van zes colleges. Je kunt je inschrijven als professional (de factuur wordt betaald door de organisatie waar je werkt) of als particulier.  Betaling kan per factuur.
Als je vragen hebt over de inschrijving, neem dan contact met ons op. 

Het Kenniscentrum Veroudering

'Ouderen bestaan niet'  was het thema van het tweedaags congres dat op 17 en 18 oktober jongstleden plaats vond in het ZIMIHC theater in Utrecht-Zuilen. Een congres met toonaangevende sprekers die voor de verandering spraken over hun eigen persoonlijke ervaringen over hoe het is om ouder te worden en te zijn. Sprekers waren onder meer: Denker des Vaderlands René ten Bos, prof. dr. Lisette de Groot, prof. dr. Anja Machielse, schrijfster Anja Meulenbelt, oud-politica Hedy d’Ancona en initiatiefnemers van het congres & festival drs. Sabya van Elswijk en kunstenaar en dr. Martijn van Oorschot. Op het festival is de vitaliteit gevierd en een aanzet gedaan een nieuw beeld van het ouder zijn te ontwikkelen.

 

In navolging op het festival is Het Kenniscentrum Veroudering opgericht, met als eerste activiteit een zesdelige collegereeks. Het kenniscentrum kan in opdracht onderzoek doen en beleid makers helpen om met arrangementen rond te vergrijzing anders om te gaan dan hoe het nu gebeurt. Verder zijn er het land exposities en manifestaties, en is een boek over het festival verschenen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

bottom of page